Şile, araçla 30 dakika mesafede, Karadeniz kıyı şeridinde yer alan, İstanbul’un bir ilçesi. Marmara Bölgesi‘nin kuzey doğusunda kalan Şile, doğuda Kandıra, güneydoğuda Derince ve Körfez, güneyde Pendik ve Gebze, güneybatıda Çekmeköy ve batıda Beykoz ilçeleriyle çevrili, avantajlı bir konuma sahip. Sahili, plajı ve denizi ile özellikle İstanbullular ve hafta sonu tatilcilerinin akınına uğrayan Şile, çevre köyleriyle de dört mevsimi hareketli yaşayan bir bölge. Şile gezilecek yerler arasında ise, Ağva başta olmak üzere, merkezdeki Şile Kalesi, Şile Feneri ve Tarihi Şile Evleri ile Hanımsuyu Çeşmesi, Osmanlı Hamamı ve Kilise kalıntısı, Yeniköy’deki Vaftiz Yeri ile Sarıkavak, Heciz Kaleleri görülmeye değer eserlerden.
2018 yılında kapılarını açan Keyif Şile, konaklama, kır düğünleri ve özel yemekler için tüm olanaklarıyla hizmetinizdedir.
Şile Feneri, Osmanlı İmparatorluğu zamanında 1859’da 60 m yükseklikteki kayaların üzerine yapılan, feneri siyah beyaz boyalı sekizgen biçimindeki, ilçenin simge yapısı. Kendi etrafında dönerek ışık yakan lambanın aydınlığı 25 mil uzaklıktan görülebilen fener 156 yıllık tarihi ile Karadeniz’deki kıyı emniyetini sağlayan iki fenerden biri. Günümüzde müze olarak hizmet veren Şile Feneri’nin içini de gezebiliyorsunuz.
Cenevizler tarafından yapılan ve Osmanlı tarafından da kullanılan Şile Kalesi (Şile Ocaklı Ada Kalesi), 100 m2 genişliğe ve 12 m yüksekliği ile denizden gelecek saldırılara karşı gözetleme amacıyla inşa edilen bir yapı. Şile Limanı’nın yanındaki ufak bir gözetleme kalesi olan kaşe, bölgenin bir diğer simge yapılarından. Önceleri çok fazla bilinmeyen kale, günümüzde ziyaretçi akınına uğruyor.
Ağlayan Kaya, taşlar arasından çıkan bir su kaynağı. İsmini ise, akışının ağlayan bir insanın göz yaşlarına benzetilmesinden alan kaynak, Şile’nin doğa güzelliklerinden biri. Merkeze 10 km uzaklıkta yer alan ve Karadeniz kıyısında toplam 60 km uzunluğundaki tertemiz kumsallarıyla büyüleyen Ağlayan Kaya, Şile Feneri’nin 600 m kadar gerisinde bulunuyor.
Kamandere Köyü içerisinde yer alan ve yapay bir göl olan Saklı Göl, temiz havası ve manzarasıyla piknikçilerin gözdesi. Yemyeşil bir ormanın ortasında, pırıl pırıl parıldayan Saklı Göl’de Karamandere Saklıgöl Sosyal Tesisleri, restoran olarak hizmet veriyor. Burada yöresel ürünlerle yapılan güzel bir kahvaltı edebilir, dileseniz de kendi mangallarında hazırladıkları etler ile öğle yemeği ziyafeti çekebilirsiniz. Tesisin göle doğru uzanan verandalarında oturmak, yemek sonrası göl etrafında trekking yapmak oldukça keyifli.
Ağva, İstanbul’un kuzeyinde, Göksu ve Yeşilçay Derelerinin ortasında, şirin bir sahil kasabasıdır. İstanbul’a yakınlığı ile Marmara bölgesinin vazgeçilmez hafta sonu destinasyonu olan Ağva’da, Karadeniz’e dökülen Göksu ve Yeşilçay Derelerinde kano veya deniz bisikleti ile gezinti yapabilir, teknelerle birkaç saatlik gezintilere katılabilirsiniz.
Şile’nin doğal güzelliklerin yanı sıra mimarisi ile farklı yapıdaki Tarihi Şile Evleri, özellikle İstanbullu fotoğraf severlerin sıklıkla ziyaret ettiği adreslerden. Şile’nin tarihi dokusunu hissedebileceğiniz şehrin sokaklarında, bölgenin karakteristik yapı malzemesi olan ahşap ile yapılan evler çoğunlukla 19. Yüzyıl tarihli. Büyük ailelerin yaşayabileceği genellikle 2 katlı olarak inşa edilen evlerin yanı sıra Şile’de Bizans Dönemi’nden kalan çok sayıda kilise ve manastır ile Osmanlı’dan kalma cami, han ve hamamları da ziyaret edebilirsiniz. Yine, Yeniköy’deki Rumlardan köprü, çeşme, vaftiz yeri harabeleri de yörenin görkemli tarihini gözler önüne seren yapılardan.
Şile’ye 33 km uzaklıkta bulunan Değirmençayırı Şelalesi, Değirmençayırı Köyü’nün güney batısında ve Şile-Gebze ilçeleri sınırları üzerinde yer alıyor. İlçe merkezinden yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla ulaşılabilen Değirmençayırı Şelalesi’nin yanı sıra, Hacıllı Şelalesi ile On Bir Göller Vadisi’ne de gidebilirsiniz. Vadide yapacağınız gezinti boyunca on bire yakın göl ve şelaleyi, tekrar eden sırada ve birlikte görebilirsiniz. Şile’nin doğal güzelliklerini gezmenin en güzel yolu ise trekking. Zira bu şelalelerin tümü trekking destinasyonlarında bulunuyor.
Şile’nin ünlü hırçın denizinde yüzerken temkinli davranmak gerekiyor. Şile’de Mavi Bayraklı ve dar bir koydan oluşan Ağlayan Kaya Plajı’nda öğleden sonra dalga şiddetleniyor. Kimi zaman dalgaların bir metreye yaklaştığı plaj iyi yüzme bilenler için ideal. Şile merkezde bulunan sığ Ayazma Plajı ise, tertemiz plajı ve denize sahip. Kumbaba Plajı da yine berrak denizi ile diğerlerinden farklı olarak kamp ve karavan alanlarına da sahip.
Roma baskısından kaçan Hristiyanlara sığınak görevi gören Şile mağaralarındaki yerleşim, araştırmalara göre Cilalı Taş Devri’ne dek uzanıyor. Bölgede, Ocaklıada Mağarası, Tersane Mağarası, Feneraltı Mağarası, Akşam Güneşi Mağarası, Tavanlı Mağaraları başta olmak üzere, insan yaşamı için elverişli pek çok doğal mağara yer alıyor. İstanbul’un şirin bir ilçesi olan ve şehrin karmaşasından kaçmak için özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan Şile, Karadeniz kıyı şeridinde, İstanbul’a 70 km uzaklıkta yer alıyor. Gezilip görülecek pek çok tarihi ve doğal güzelliğe sahip ilçe, huzurlu birkaç gün geçirmek için ideal.